ΤΑ ΟΦΕΛΗ ΚΑΙ ΟΙ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΤΟΥ ΤΕΧΝΗΤΟΥ ΑΠΟΓΑΛΑΚΤΙΣΜΟΥ ΑΜΝΟΕΡΙΦΙΩΝ ΣΤΗ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΑΙΓΟΠΡΟΒΑΤΟΤΡΟΦΙΑ

Συνεχώς αυξητικά είναι τα ποσοστά των κτηνοτροφών οι οποίοι αποφασίζουν να επιλέξουν τον τεχνητό απογαλακτισμό για την διατροφή των νεογέννητων αρνιών τους. Αυτό συμβαίνει γιατί με τη σωστή ενημέρωση τους αρχίζουν να αντιλαμβάνονται ότι τα κέρδη που αποκομίζουν επιλέγοντας τον τεχνητό απογαλακτισμό είναι πολύ υψηλά, ειδικά όταν το γάλα έχει υψηλή τιμή στον τυροκόμο.

 

Παρακάτω παρουσιάζεται ένας πίνακας ο οποίος δίνει μια γενική εικόνα του κέρδους που αποκομίζει ο κτηνοτρόφος επιλέγοντας το τεχνητό απογαλακτισμό με βάση πραγματικά στοιχεία των πελατών μας.

Για τον απογαλακτισμό ενός αρνιού στα 15 περίπου κιλά Σωματικό Βάρος σε 40 ημέρες χρειάζονται:
  Γάλα προβατίνας Υποκατάστατο γάλακτος
  Περίπου 70 λίτρα 75 λίτρα (ή 12,5 κιλά σκόνη)
Τιμή πώλησης γάλακτος (ενδεικτική) 1,25 – 1,30 € / λίτρο  
Τιμή αγοράς (ενδεικτική)   2,8- 3,00 € / κιλό σκόνη
     
Σύνολο 87,50 - 91 € 35 – 37,50 €
Κέρδος

52,50 - 53,50 € ανά αμνό

Στο κέρδος που προκύπτει από τα παραπάνω, δε συνυπολογίζουμε και το extra κέρδος που θα υπάρξει από τη σημαντική μείωση των μαστίτιδων λόγω της εφαρμογής του τεχνητού απογαλακτισμού, πρόβλημα πολύ σημαντικό στις σύγχρονες μονάδες με πολύ μεγάλο κόστος.

Βέβαια για να μπορέσουν να επιτευχθούν τα παραπάνω θα πρέπει να έχουν διασφαλιστεί κάποιες πολύ σημαντικές προϋποθέσεις :

  • Τα νεογέννητα αμνοερίφια από τις πρώτες ώρες της ζωής τους θα πρέπει λάβουν το πρωτόγαλα και να μείνουν με τις μάνες για τουλάχιστον 24ώρες. Προσοχή όμως η παραμονή με τις μάνες δεν θα πρέπει να ξεπεράσει τις 3 ημέρες maximum, έτσι ώστε να αποφύγουμε το stress που θα δημιουργηθεί και στις μάνες και στα μικρά επηρεάζοντας αρνητικά και την γαλακτοπαραγωγή και την πάχυνση. Σε περίπτωση που κάποιο νεογέννητο δεν μπορεί να θηλάσει πρωτόγαλα θα πρέπει να του χορηγηθεί με μπιμπερό.
  • Το υποκατάστατο γάλακτος θα πρέπει να είναι πολύ καλής ποιότητας, με σωστές αναλογίες πρωτεΐνης - λίπους και πλούσιο σε πρόσθετα, το οποίο όχι μόνο δεν θα δημιουργεί προβλήματα στην υγεία του ζώου, αλλά αντιθέτως θα την προστατεύει.
  • Σωστές συνθήκες διαβίωσης των αρνιών, πιο συγκεκριμένα : ΟΧΙ κρύο, η θερμοκρασία ΔΕΝ θα πρέπει να πέφτει κάτω από τους 15 ⁰C, Μείωση υγρασιών, Καθαρισμός από τυχόν λάσπες ,Αποφυγή συνωστισμού των αμνών, και ταυτόχρονα καλή καθαριότητα, και σωστός αερισμός.
  • Σωστός χειρισμός των αρνιών τις πρώτες ημέρες του τεχνητού θηλασμού (βοήθεια στο να μάθουν τη πιπίλα).
  • Σωστός χειρισμός της θηλαστικής μηχανής. Θερμοκρασία (η τελική θερμοκρασία του ροφήματος που φτάνει στα νεογέννητα θα πρέπει να είναι μεταξύ 35⁰C με 37⁰C), Αριθμός γευμάτων (αν θα επιλεγεί καθορισμένος αριθμός γευμάτων ή κατά βούληση διατροφή όπως και προτείνουμε με συνεχή χρήση της θηλαστικής 24 ώρες το 24ώρο), Καθαρισμός (ελλιπής καθαρισμός της θηλαστικής συνεπάγεται με τη δημιουργία πολύ σημαντικών προβλημάτων όπως δημιουργία εστιών μόλυνσης, με αποτέλεσμα διάρροιες και απώλειες ζώων καθώς και στοματίτιδες που αντιμετωπίζονται με την καθημερινή απολύμανση των πιπίλων).
  • Σωστή έναρξη χορήγησης φυράματος εθισμού με σκοπό την πιο εύρωστη και ταχύτερη ανάπτυξη των αμνών. Το φύραμα εθισμού θα πρέπει να είναι αρκετά πλούσιο από άποψη ινωδών ουσιών, ενέργειας και πρωτεΐνης αλλά και ισόρροπο από άποψη Ασβεστίου(Ca) – Φωσφόρου (P) για την αποφυγή ουρολιθιάσεων στα αρσενικά.

Θα είναι χαρά μας να συνεργαστούμε και να σας βοηθήσουμε σε οποιοδήποτε κομμάτι της παραγωγής σας χρειάζεστε.

Για την Agropal A.E.
Αγαπητός Δημήτριος - Γεωπόνος Ζωοτέχνης

Γρήγορη επικοινωνία

Ακολουθήστε μας στα Social

Newsletter