Γάλα Φυράματος. ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΗΝ ΠΑΓΙΔΑ!

Πίσω στη δεκαετία του ‘80, μια μεγάλη εταιρεία παραγωγής γάλακτος για κτηνοτροφική χρήση, εκμεταλλευόμενη τη μεγάλη ζήτηση για γάλατα τα οποία αναμειγνύονταν στο φύραμα απογαλακτισμού των χοιριδίων, έριξε στην αγορά ένα έξυπνο προϊόν,το ονομαζε ” υποκατάστατο γάλακτος χοιριδίων (milk replacer) 38/1”.

Η συνταγή ήταν πολύ απλή και περιλάμβανε αλεύρι μαλακού σίτου, το οποίο στην εμφάνισή του μοιάζει πολυ  με γάλα σε σκόνη, προκειμένου να ξεγελάσει τον καταναλωτή καιμαζί με την προσθήκη τεχνητού αρώματος γάλακτος και πρωτεΐνης σόγιας, ειχε σκοπό το τελικό προϊόν να μοιάζει με πραγματική σκόνη γάλακτος, χωρίς φυσικα  να περιέχει ίχνος πραγματικού γάλακτος. Το τελικό προϊόν ήταν φυσικά πολύ φθηνό και έκανε τρελά νούμερα πωλήσεων. Μάλιστα, σε διεθνή έκθεση της εποχής, βραβεύτηκε ως το πιο έξυπνο προϊόν μάρκετινγκ. Έκτοτε, τις επόμενες δεκαετίες έκανε λαμπρή καριέρα σε διάφορες παραλλαγές π.χ παχύ ή άπαχο γάλα φυράματος.

Φυσικά, το προϊόν αυτό είναι τελείως άχρηστο και έκανε καλό μόνο στην τσέπη του εμπόρου, δεν προσφέρει απολύτως τίποτα, το ποσοστό πρωτεΐνης που περιέχει είναι πρωτεΐνη σόγιας που μπορεί εύκολα να αντικατασταθεί με σογιαλέυρο, το οποίο έχει πολύ μικρότερο κόστος. Ευτυχώς, τα πράγματα άλλαξαν πολύ με τα χρόνια στην χοιροτροφία, το επίπεδο ανέβηκε και το προϊόν αυτό απορρίφθηκε εντελώς από τους παραγωγούς. Οι χοιροτρόφοι σήμερα έχουν καταλήξει κυρίως στη χρήση αληθινών υποπροϊόντων γάλακτος, όπως ορός γάλακτος, που περιέχει τα συστατικά που χρειάζεται, όπως γλυκό ορό γάλακτος, αποπρωτεινομένο ορό γάλακτος, λακτόζη και λίπος.

Σήμερα υπάρχουν κάποιοι οι οποίοι επιμένουν να χρησιμοποιούν τέτοια προϊόντα, είτε επειδή δεν θέλουν να καταλάβουν είτε επειδή δε βρέθηκε κάποιος να τους εξηγήσει. Η χρήση τους έχει περιοριστεί στα οικόσιτα κοτόπουλα, τα μικρά αρνιά και μικρά μοσχάρια. Για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους, υπάρχουν και υποκατάστατα γάλακτος φυράματος στην αγορά, τα οποία περιέχουν και γαλακτικά προϊόντα. Δυστυχώς, αυτό είναι ένα μικρό μερίδιο της αγοράς. Το να ξεχωρίσουμε ένα κακό από ένα καλό προϊόν είναι πολύ εύκολο. Το προϊόν που δεν περιέχει καθόλου γάλα είναι πολύ φθηνό, κάτω από 1 €, και δεν αναφέρει καθόλου λακτόζη στην ετικέτα, επίσης για όποιον ξέρει ,από την εμφάνιση καταλαβαίνει αν πρόκειται για γάλα ή για αλεύρι μαλακού σιταριού.

Προσοχή λοιπόν τι αγοράζουμε.Κατά τη γνώμη μας είναι προτιμότερο να χρησιμοποιούμε όρο γάλακτος στο φύραμα, ο οποίος περιέχει λακτόζη η οποία είναι απαραίτητη λόγο της ενέργειας η τουλάχιστον ένα προιον το οποίο να περιέχει υποπροϊόντα γάλακτος.

Για περισσότερα τέτοια άρθρα βρες μας στο facebook https://www.facebook.com/agropalgreece

Θα είναι χαρά μας να συνεργαστούμε και να σας βοηθήσουμε σε οποιοδήποτε κομμάτι της παραγωγής σας χρειάζεστε.

Για την Agropal

Γρήγορη επικοινωνία

Ακολουθήστε μας στα Social

Newsletter